Jak wybrać filtr do wody?

Cover image

Filtry do wody pozwalają zadbać o właściwy skład wody wodociągowych zarówno w zaciszu domowym, przestrzeni publicznej, jak i w przedsiębiorstwach. Mimo że „kranówa” spełnia wymogi wody pitnej, sporo w niej może być ilości żelaza, manganu, zdarza się, że jest to woda twarda i wymaga zmiękczenia. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą filtry do wody. Czym się różnią od siebie? Jaki filtr wybrać?

 

Rodzaje filtrów do wody

Filtry do wody różnić się mogą między sobą budową i zastosowaniem. Biorąc pod uwagę działanie, wyróżnia się filtry, które są wymiennikami jonowymi, filtry węglowe — często łączone z filtrami sedymetacyjnymi (sznurkowymi lub polipropylenowymi) - często poprzedzają one lampy bakteriobójcze. Ich zaletą jest eliminacja organicznych zanieczyszczeń, a także poprawa zapachu i smaku filtrowanej wody, idealnie oczyszczając ją z chloru. Innym rodzajem filtrów są filtry węglowe nakranowe i nablatowe, które filtrują wodę pod wpływem ciśnienia z sieci. Specjalnym rodzajem systemów poprawiających jakość wody są lamy sterylizujące UV, zabijające w wodzie patogeny, wirusy i bakterie, jak również filtry odżelaziające i odmanganiające eliminujące zanieczyszczenia wody związanie z obecnością w niej związków żelaza i manganu. Wysoką jakość wody zapewniają filtry z odwróconą osmozą (zwane też osmotycznymi), wykorzystujące filtrację wstępną z wymiennymi wkładami mechanicznymi i węglowymi oraz filtrację osmotyczną, w której specjalna membrana usuwa bakterie, wirusy, metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne i inne związki rozpuszczone w wodzie.

 

Czym kierować się przy wyborze filtrów do wody?

Rodzaj filtra zależy od danych problemów dotyczących wody użytkowej, uzyskanej na podstawie badania „składu” wody z wodociągu bądź z własnej studni. Najlepiej zlecić jest je terenowym stacjom sanitarno-epidemiologicznymi, laboratoriami prywatnymi. Spośród wymienionych rozwiązań najlepsze parametry gwarantują filtry z odwróconą osmozą zatrzymujące między 96 a 99% zanieczyszczeń.